Hvordan behandles lavt selvværd med kognitiv terapi og mindfulness?
Ifølge en undersøgelse foretaget af Cormark for PsykiatriFonden, lider hver femte dansker af lavt selvværd. Følesen af ikke af slå til eller af at være værdiløs, er altså en forholdsvis almindelig lidelse, som de fleste danskere har stiftet bekendtskab med på et eller andet tidspunkt gennem livet. Det betyder dog ikke, at lavt selvværd ikke skal tages alvorligt. For mange mennesker er lavt selvværd noget, som de kun har været påvirket af igennem livets tidlige år, men for andre, er lavt selvværd et gentagende mønster, der sænker den generelle livskvalitet. Mangel på selvtillid og lavt selvværd i lange perioder, kan i værste tilfælde medføre depression.
Lavt selvværd er derfor en lidelse, der skal tages seriøst. Lavt selvværd kan ikke forsvares med, at man ”bare er selvkritisk”. At være selvkritisk er en god ting, for det udspringer ofte af en stærk selvindsigt. Lavt selvværd udspringer som regel af det modsatte – man udsætter sig selv for irrationel kritik, uden at man vurderer, om kritikken er begrundet. Ofte bidrager det lave selvværd til en ond cirkel. Man har en tendens til at opfatte udefrakommende kritik som sandhed, og man tror derfor så, at man er et dårligt menneske. Dét er ikke almindelig sund selvkritik.
Lavt selvværd stammer i de fleste tilfælde fra barndommen og/eller ungdommen. Især ungdommen, er for mange mennesker en usikker tid, hvor ens værdier, relationer og selvopfattelse bliver dannet. Hård og gentagen kritik i livets tidlige år ligger ofte til grund for det lave selvværd. Man er ikke født med en grundlæggende tro på, at man har værdi. Selvværdet, og troen på at man er noget værd, skabes igennem livets tidlige år, og hvis man ikke har haft de rigtige betingelser tidligt i livet, kan ens selvværd være baseret på et skrøbeligt fundament.
Lavt selvværd er dog ikke en statisk tilstand, som er uløseligt forbundet med ens personlighed. Ens selvværd ændrer sig mange gange i gennem livet, og bliver ofte påvirket af udefrakommende hændelser, som afslag på job, brud, osv. Man reagere forskelligt på den slags hændelser, men mennesker med dårlig selvværd, vil ofte sætte negative tanker i gang. Ved hjælp af kognitiv terapi og mindfulness, kan man lære at skelne imellem disse tanker og acceptere dem som de tanker, de trods alt kun er. Ved at observere og acceptere tankerne, uden at vurdere dem med en automatreaktion, kan man bedre forstå dem, og adskille dem fra selvet. Ved kognitiv terapi kan man bliver klogere på, om ens tanker arbejder for eller imod en, og dermed blive bedre til at sortere de tanker fra, der modarbejder en.
Hvis du er en psykolog og interesseret i at lære mere om mindfulness så kan du læse om vores kommende online kursus i mindfulness baserede interventioner i psykoterapi her: kursus for psykologer.