Det kræver størst styrke at være svag

Ifølge Jon Kabat-Zinn, er det menneskets største styrke at være tilstede i nuet og opmærksom. Men det kan være umådeligt udfordrende for det stressramte menneske. De fleste af os ved, hvordan det er at have for meget om ørerne, og ikke være i stand til at prioritere fra, fordi alt sammen synes at være lige vigtigt.

Derfor er stress en udbredt lidelse i vores samfund. Stress kan være utrolig svært at stoppe. Hvis det var nemt at holde op med at være stresset, ville stress ikke findes. Men kernen i lidelsen er netop at man føler sig magtesløs og ude af stand til at gøre noget ved problemet.

Hvis man har fantasi til at forestille sig, at der findes et helvede, så forestil dig, at der på døren til helvede står ”du vil altid være bagud”. For det er i sandhed et helvede at være stressramt, altid at føle sig bagud.

Træthed, utålmodighed, isolation, hovedpine, konstant følelse af at være bagud, søvnproblemer, anspændthed, angst, glemsomhed, koncentrationsbesvær er alt sammen symptomer, som mange mennesker med stress døjer med.

Når man har stress, bilder man sig ofte ind, at man skal være stærk og gerne stærkere. Men styrken er paradoksalt nok, at være det modsatte af stærk. En måde at tillade sig at være det modsatte af stærk, kan være ved at involvere andre mennesker. Bryde isolationens tanketyranni og tillade sig at være sårbar og se, hvad der sker, hvis man slipper paraderne.

Jon Kabat-Zinn beskriver det således: ”Det som virker som svaghed, er i virkeligheden, der hvor din styrke ligger. Og hvad minder om styrke er ofte svaghed; et forsøg på at skjule din frygt”

Mindfulness (MBSR), Kognitiv behandling og ACT (Acceptance and Commitment Therapy) giver redskaber og teknikker til at reducere stress og automatisk tankemylder.