Søvnløshed
Statistikker viser, at omkring en halv million danskere lider af søvnløshed. Der er mange forskellige grunde til at mennesker ikke kan falde i søvn om natten. Det er for det meste vores hjerne, der ikke kan slappe af og slippe tanker. Der er dog også mange sygdomstilstande, der kan forhindre os i at falde i søvn, som eksempelvis:
- Kroniske smerter eller andre typer af smerte i kroppen
- Allergier
- Astma
- Maveproblemer
- Nogle typer medicin
- Sygdomme som Parkinsons, Alzheimers og kræft
En stor del af følelsesmæssige problemer spiller en stor rolle i omkring halvdelen af alle tilfælde af søvnløshed. Stress, depression og angst skaber ubehageligheder, der gør det svært for en person at falde i søvn. Mange mennesker fortæller, at de har en tendens til at bekymre sig om deres fremtid eller bliver fanget i tanker omkring fortiden, når de går i seng.
Mennesker som ikke umiddelbart har psykiske eller medicinske lidelser, kan også lide af søvnløshed på grund af usunde vaner og problematiske søvnmønstre, som eksempelvis:
- Hyppig rygning og alkoholindtag
- Skiftende arbejdstider (som eksempelvis natarbejde)
- Overdreven indtag af stimulanser som eksempelvis koffein
- Overspisning
- Arbejde lige indtil man skal i seng
- Tage lange lure i løbet af dagen
- Fysiske omgivelser i soveværelset (for mange elektroniske apparater, støjende miljø, ventilation, osv.)
Kroniske søvnproblemer kan føre til spiseforstyrrelser, lav ydeevne, tab af interesse, højere risiko for ulykker og langtidssygdom, og derfor burde søvnløshed anses som et helbredsproblem. Det er muligt at ændre årsagerne til søvnløshed og usunde søvnvaner uden at tage medicin ved at benytte sig af psykologisk konsultation.
Vi kan tilbyde dig en hurtig tid, klik her for at se psykolog priser med lægehenvisning.