Jalousi

Vi kan klassificere jalousi på to måder: 1) Jalousi over for ens partner 2) Jalousi over for andre mennesker og / eller deres ejendele.

Jalousi forveksles ofte med kærlighed, især i begyndelsen af et nyt forhold. Hvis mængden af kærlighed og opmærksomhed er afbalanceret, er det et nærende element for forholdet. Men hvis du er begyndt at aflytte din partners opkald, kontrollere hans / hendes sms’er, mails eller lommer, så er der tale om uhensigtsmæssige handlinger. Det kan være at du drager forhastede konklusioner ud fra din mistanke, og forbyder ham / hende at se sin familie og venner. I sådan en situation er jalousien ude af balance, og den bliver en forstyrrelse i forholdet, der kan kræve behandling.

Den anden type af jalousi opleves i forhold til andre mennesker. Genstanden for jalousien kan være deres udseende, deres præstationer, deres rigdom eller noget andet som vi synes er bedre end det vi selv har. Denne type jalousi kan føre til, at vi konstant sammenligner os selv med andre.

Jalousi er ofte ledsaget af følelser af vrede, uværdighed, utilstrækkelighed, fortvivlelse og ensomhed. Det kan medføre stor sorg, ubehag og selvhad, eller at vi mister værdifulde relationer. I et parforhold kan jalousi forårsage følelsesmæssige skader for alle involverede parter.

Terapi kan hjælpe dig til at anerkende de uønskede følelser, der forårsager din jalousi. Du kan lære at forbedre dig selv, styre din jalousi på en konstruktiv måde og opretholde afbalancerede relationer til dig selv og andre mennesker.

Kom tilbage til forsiden – Psykolog med lægehenvisning her.